keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Miten selvitä paskasta maailmasta ilman päihteitä osa 2


Hei vaan Niina, Jenni, Marko, kämppikset ja muut lukijat. Ihan ensiksi voin kertoa, että olen onnistunut tähän mennessä oikein mainiosti välttelemään päihteitä, jos kahvia ja valkoista sokeria ei lasketa. Se on ollut suhteellisen helppoa, vaikka minua on itkettänyt vähän enemmän kuin yleensä. Nyt se on kuitenkin alkanut vähenemään, mikä on ihan hyvä juttu, sillä siitä tulee pää kipeäksi, jos itkee tosi paljon. Itkeminen liittyy mitä luultavimmin tupakoinnin lopettamiseen, mutta nyt olen jo sen verran voiton puolella, että mielialani on tasaantunut. Itkukohtaukset olivat kuitenkin lähinnä puhdistavia ja tekivät ihan hyvää. 

Edward Munch: Kneeling female nude (1919)
Toisin kuin luulin, pystyn kirjoittamaan aivan mainiosti ilman nikotiinia veressäni. Kaikenlainen oleskelu on itseasiassa paljon helpompaa nyt, kun minun ei tarvitse ajatella seuraavaa röökiä. Kun istuimme isolla porukalla viime viikolla leiritulen ääressä, niin joku kyseli koko ajan risloja, filttereitä, tulta tai tupakkaa. Se tuntui jotenkin kauhean työläältä, kun jotkut tyypit eivät voineet olla edes varttia paikoillaan ja imemättä jotain. SIlloin tajusin, että kaltaiselleni laiskalle ihmiselle on helpointa tupakoimattomuus, koska tupakan ostamiseen, käärimiseen, pummaamiseen ja polttamiseen menee hirveästi energiaa. Myös se on vapauttavaa, kun minun ei tarvitse miettiä, kuinka pitkälle kaljavarastoni riittää. Silloin voin keskittyä vain olennaiseen eli tulen tuijottamiseen ja siihen, ettei minun tarvitse tehdä yhtään mitään.

Luulen, että moni muukin haluaa päästä eroon alkoholi- ja nikotiiniriippuvuudestaan, joten voisin nyt kertoa, miten itse onnistuin siinä. Minähän tosiaan kaaduin kännissä aika pahasti ja mursin nilkkani. 12 tuntia myöhemmin minä myös valaistuin ollessani lääkärin vastaanotolla, mikä oli ihan mukavaa, sillä en ollut valaistunut aikaisemmin. Ei se ollut mitenkään mindblowing-juttu, vaan ihan perusvalaistuminen. Myöhemmin eräät hipit eivät tosin katsoneet minua kauhean hyvällä, kun sanoin heille, että valaistuin ihan vahingossa, mutta ihmiset nyt pahoittavan mielensä milloin mistäkin. Minulle valaistuminen oli sitä, että haistatin vitut kaikelle sille, joka on rajoittanut toimintaani ja pitänyt minua kuilun pohjalla. Tajusin, etten ole riittämätön, sillä en ole vastuussa kenellekään. Kukaan ei omista minua ja olen vapaa kulkemaan haluamallani tavalla. Elämä on lyhyt eikä sitä kannata tuhlata liskojen pelkäämiseen ja hyväksynnän hakemiseen. Jos siis haluat eroon päihteistä, niin yksi tapa siihen on murtaa nilkkansa, mutta suosittelen kokeilemaan ennen sitä kaikkia muita vaihtoehtoja.

Jotkut ovat kyselleet, miksi lopetin sinänsä vaarattoman pilven polton. Viimeisen kuukauden aikana minulle on tarjottu sitä aika paljon, sillä olen ollut varmaan aika säälittävän näköinen jalka paketissa ja kyynärsauvat kädessä. Olen kuitenkin pitänyt pintani ja vastannut, etten halua polttaa pilveä, koska haluan päteä sillä, etten käytä kannabista. Joidenkin mielestä se on ollut tosi huono syy olla polttelematta pyhää yrttiä. Minulle on kerrottu esimerkiksi, että hengitetty kannabiksen savu tai höyry auttaisi jalkani parantumisessa. Voin uskoa siihen ehkä sitten, jos näen joskus asiasta oikean tutkimuksen eli tuskinpa ikinä. Kaiken lisäksi pilven seassa on usein tupakkaa, mikä on kyllä huono tapa. Jointissa on myös yleensä filtterin sijaan pahvista tehty tippi, joten mikään ei suodata myrkkysavua. Jos pilveä on pakko polttaa, niin raakasavut aktiivihiilifiltterin olisi ehkä paras tapa. Muutenhan kannabis kannattaisi nauttia syömällä tai höyryttämällä.

Jos sitä joisi vaan yhden?

Monet puhuvat aina kohtuukäytöstä, mutta he eivät oikein ymmärrä, että se on alkoholistille mahdotonta. Pitäisikö tupakkaa myös kohtuukäyttää? Entä heroiinia? Jos juon yhden annoksen, niin sitten minä haluan toisenkin eikä se jatkumo lopu. Olen tuhonnut jo kehoani ja elämääni ihan tarpeeksi alkoholilla, eikä minua kiinnosta yrittää kohtuukäyttää sitä, koska tiedän, etten pysty siihen. Välillä on hyvä luovuttaa ja tajuta, että jokin asia on sen verran hankala, etten minä pysty sitä handlaamaan.

Alkoholi on ihmiselle täysin hyödytöntä, jos sosiaalisia syitä ei oteta huomioon. Jos päädyn juomaan kännit, niin se vaikuttaa olotilaani vielä  3-5 seuraavaa päivää. Ensimmäinen päivä menee krapulassa, jolloin en ainakaan pysty tekemään mitään. Siitä seuraavat päivät menee hikisessä usvassa, jolloin pystyn hoitamaan tarpeelliset asiat, mutta vähänkään paneutumista vaativat asiat tuntuvat todella mahdottomilta. Esimerkiksi kirjoittamisesta ei tule silloin yhtään mitään. Sitten kun olen vihdoin päässyt tämän tilan yli niin onkin hyvä vetää seuraavat kännit.

Onneksi kaikki ihmiset eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä kuin minä. Suurin osa ihmisistä pystyy juomaan helposti ruuan kanssa lasin viiniä eikä heidän tee sen jälkeen mieli tyhjentää koko tonkkaa ja lähteä paikalliseen laulamaan karaokea. Alkoholin vaikutus on aina yksilöllistä, mutta itsestäni olen huomannut vuosien aikana, että jos haluan tehdä edes jotain, niin silloin on parempi olla dokaamatta. Alkoholi on kuitenkin yksi vaarallisimmista ja ikävimmistä huumeista ja sen kanssa on oikeasti hyvä olla varuillaan. Vaikka Suomessa on yleinen mielikuva, että se olisi suhteellisen harmitonta verrattuna muihin huumeisiin, niin sehän ei pidä ollenkaan paikkaansa. Eri huumeiden vaarallisuudesta on tehty mainio interaktiivinen grafiikka:
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/interaktiviinen-grafiikka-nama-ovat-maailman-vaarallisimmat-huumeet-yllattava-aine-ykkosena/5580532

Grafiikkaa tutkaillessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon  se, että “Esimerkiksi buprenorfiini on osallisena valtaosassa Suomen huumausainekuolemista, vaikka se on listauksen loppupäässä. Vastaus tähän on sekakäytössä.– Buprenorfiini ei ole erityisen vaarallista, mutta yhteiskäyttö erityisesti alkoholin ja lääkkeiden kanssa aiheuttaa kuolemista valtaosan.” Buprenorfiini eli Subutex on siis oikeasti haitallista, koska sitä sekakäytetään muiden aineiden kanssa ja lisäksi sitä hankitaan usein laittomin keinoin. Grafiikassa on siis heikkoutensa, mutta alkoholin haitallisuutta ei käy kiistäminen.

Yksi syy, miksi alkoholiin suhtaudutaan niin suopeasti verrattuna muihin huumeisiin, on koska sitä lobataan ja mainostetaan aika paljon enemmän kuin muita huumeita. Vuonna 2016 Yhdysvalloissa käytetttin alkoholin mainontaan 421 miljoonaa dollaria ja lobbaamiseen 26 miljoonaa dollaria. Suomessa alkoholin mediamainontaan käytetty raha oli noin neljä miljoonaa euroa, mutta veikkaan, että se on vain pieni osa siitä, mitä mainontaan ja lobbaamiseen todellisuudessa laitetaan. Vaikka siitä valitetaan suureen ääneen, kuinka ulkomaalaisia jättikonserneja rajoitetaan, kun ne eivät saa mainostaa Suomessa alkoholia, niin ei täällä kyllä mainosteta myöskään taikasieniä tai kannabista. Kuitenkin ainakin tanskalaisomisteinen Royal Unibrew ottaa kaiken irti Suomen juhlavuodesta markkinoidessaan Karjala-oluen 100-päkkiä, enkä usko että kukaan ostaa pahaa kaljaa sataa tölkkiä pelkästään kohtuukäyttöön. 


Vaikka kyseessä on vain yksi mainos junteille ja juntteutta ihannoville, niin se kiteyttää varsin hyvän suomalaisen olutkulttuurin. Kolme miestä, joista yhdellä on vielä leijonien pelipaita ovat selvästi tekijämiehiä. "Kun kerran tehdään, niin tehdään reilusti ja kunnolla". Sen lisäksi Karjalasta on tehty Suomi100 juhlatuote, vaikka kaikki tietävät, ettei Karjalaa valmistava Hartwall ole enää kotimaisessa omistuksessa. Silti Karjalaa pidetään isänmaallisena juomana ja sen juomista jotenkin miehekkäänä ja isänmaallisena tekona, varsinkin jos sitä juo mielettömiä määriä.

Koska alkoholi on todella vaarallinen huume, niin suosittelen käyttämään sen sijaan esimerkiksi LSD:tä tai pilveä, jos on pakko kokeilla jotain. LSD:ssä on se hyvä puoli, että sitä ei tee mieli vetää heti seuraavalla viikolla, hyvä jos enää koskaan. Siihen ei jää fyysistä riippuvuutta, eikä se aiheuta väkivaltaista käyttäytymistä tai kuolemia. Yksi sen ongelmista on se, että sitä liikaa vetäneet pitävät itseään diipimpänä kuin oikeasti ovat eli joillekin voi tulla Jeesus-syndrooma. Liiallisesti käytettynä se pehmittää päätä, eikä kukaan jaksa kuunnella sellaisen ihmisen horinoita, joka trippailee viikottain. Veikkaisin, että kerran vuodessa tai kahdessa voisi olla sopiva määrä. On tärkeää, että mukana on joku ystävä, sillä trippaillessa tarvitsee vierelle henkistä tukea.

Yksi LSD:n suurimmista ongelmista on kuitenkin se, että se on laitonta ja että sitä ei saa ihan noin vaan. Monet katukauppiaat myyvät LSD:nä esimerkiksi Bromo-Dragonflyta tai muuta tutkimuskemikaalia. Sen takia ei kannata ottaa vastaan ihan mitä tahansa lappua jota tarjotaan. Se voi olla ikävää, jos trippi kestääkin 8 tunnin sijaan 24 tuntia. Jos sinun on kuitenkin pakko päästä trippailemaan eikä sinulla ole luotettavia kontakteja, niin ainakin syksyisin voi kerätä suippomadonlakkeja. Myös ne toimivat lähinnä itsetutkiskeluun. Paras tapa itsetutkiskeluun  on kuitenkin ehdottomasti meditointi ja siihen löytää ohjeita esimerkiksi täältä: http://zazen.fi/opas.pdf


LSD
Plussat:
näkee maailman erilaisella tavalla
tuntee yhteyden maailmankaikkeuteen
osaa katsella omaa käyttäytymistään myös ulkopuolelta
suhteellisen vaaraton
ei aiheuta fyysistä riippuvuutta


Miinukset:
laitonta
voi aiheuttaa Jeesus-kompleksin
tietämättömyyden takia erittäin paheksittu huume


Itse olen sen verran yksinkertainen kaveri, että luulen totuuden löytyvän happojen sijaan kaurapuurosta, enkä koe tarvetta vetää enää mitään huumeita. Vaikka tykkään haukkua uskontoja, niin silti minusta tuntuu, että minulla on todellakin jokin sisäinen ääni, joka sanoo, että löydän vastauksen mieltä kutkuttaviin kysymyksiin ilman mitään mieltä laajentavia aineita. Haluan varoittaa vielä siitä, että LSD:n ottaminen ei ole koskaan mikään pikkujuttu. Bilekäyttöön se ei siis välttämättä sovellu. Sen lisäksi sen kokeilu voi ajaa kokeilemaan muita huumeita, sillä se pitää hankkia rikollisella tavalla ja huumemyyjät saattavat ehdottaa myös jotain muuta. On sanottu, että psydekeelit auttavat parhaiten kuolemanpelon käsittelyssä, joten ne voi jättää ihan eläkepäiville.

Kiva kun jaksoit lukea näin pitkälle, vaikka maailma onkin hektinen. Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen varmaankin maskuliinisuutta. Olen nimittäin huomannut, että mies minussa on alkanut ottaa vallan. Tämä saattaa naurattaa joitakin, jotka tuntevat minut, mutta ihan totta, niin on päässyt käymään. Alkoholihan laskee todella paljon testosteroni-tasoja, mutta en tiennyt, että ne voisivat nousta näin nopeasti. Siitä kuitenkin ensi kerralla eli muutaman viikon kuluttua.

Lähteet (lisäilen näitä tulevaisuudessa vähän enemmän):Alkoholin mainonta ja lobbaus:
http://nordic.businessinsider.com/alcohol-advertising-money-on-old-media-2016-6
https://www.opensecrets.org/lobby/indusclient.php?id=N02&year=2016

2 kommenttia:

 1. Aivan loistava teksti, pystyin samaistumaan hyvinkin paljon. Oon ite ollut nyt 56 päivää täysin selvinpäin, ja tuntuu ihan mielettömän hyvältä! Paremmalta kuin vuosiin. Arki rullaa ihmeellisen helposti, kun energiaa ei enää tarvitse kuluttaa päihteiden hankkimiseen, tai niiden käytöstä toipumiseen. Ja rahaakin säästyy, sekä tulee syötyä tosi paljon laadukkaammin kun on rahaa ja aikaa.

  Tuntuu tosi oudolta katsoa eri addiktioiden kanssa taistelevia kavereita nyt selvinpäin, siihen menee niin mielettömästi energiaa..

  Mietin, että onkohan tossa grafiikassa Subutex vertailtu oikein käytettynä korvaushoitolääkkeenä eli suussa sulatettuna, kun sitä päihdekäytössä enimmäkseen vedetään nokkaan tai käytetään suonensisäisesti. Uskallan nimittäin väittää, että väärinkäytettynä siihen liittyy huomattavasti suuremmat haitat kuin tuossa annetaan ymmärtää.

  Hyvää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on tosiaan brittiläinen tutkimus ja siellä sekakäyttö subutexin kanssa ei taida olla niin yleistä? Tämä siis pelkkää mutuilua osaltani. Hyvää kesää myös! <3

   Poista